Sistem E-Zakat di Politeknik Ungku Omar - Syed Abdullah, Sharifah Lailaton Khadijah; Zanidah Binti Ithnin; Che Man, Amir Fariz (Jurnal Kejuruteraan, Teknologi and Sains Sosial (JKTSS), 2024)
Sistem e-Zakat PUO merupakan satu sistem pengurusan permohonan zakat pelajar secara atas talian. Sebelum sistem ini diwujudkan, pihak pengurusan zakat Politeknik Ungku Omar (PUO) menghadapi masalah dalam pengurusan dokumen permohonan yang rumit di samping pengurusan data yang tidak teratur. Perkara ini menyumbang kepada pengurusan kerja yang kurang efektif dan membebankan. Justeru, Sistem e-Zakat PUO dibangunkan untuk mengatasi masalah ini dari sudut memudahkan pengurusan permohonan secara menyeluruh. Melalui sistem ini, pelajar tidak perlu lagi untuk mengisi borang secara manual sebaliknya hanya membuat permohonan secara atas talian di pautan www.zakatpuo.com. Seterusnya, sistem akan menjana pengiraan zakat sekaligus memudahkan pegawai pengurusan zakat untuk membuat semakan serta mengemaskini status permohonan secara atas talian. Akhir sekali, status kelayakan temuduga calon penerima zakat serta senarai pelajar layak menerima zakat akan dipaparkan untuk makluman pelajar dan pihak pengurusan. Keistimewaan sistem ini ialah data permohonan dan hasil keputusan pengiraan serta status akhir pelajar akan disimpan di dalam pangkalan data bagi mengelakkan kehilangan dan pertindihan data. Sistem ini berjaya meningkatkan produktiviti proses kerja dan menyumbang kepada penyimpanan data yang selamat dan tepat.